Japonský veľvyslanec navštívil mesto Vysoké Tatry.

15.06.2011 Poprad

Starý Smokovec 15. júna (TASR) – Japonský veľvyslanec Yoshio Nomoto prišiel na neoficiálnu návštevu Vysokých Tatier. Hlavným dôvodom je spolupráca medzi samosprávou mesta Vysoké Tatry a obcou Nosegawa. Po marcových tragických udalostiach v Japonsku poslal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš kondolenčný list a prejavil spolupatričnosť Tatrancov s japonským ťažko skúšaným národom.
"O to citlivejšie sme vnímali tieto správy, keď sme sa dozvedeli, že medzi obeťami je aj Izumi Kaneko, ktorá bola spojkou spolupráce Základnej školy s materskou školou v Dolnom Smokovci a ich družobnou školou v Nosegawe," uviedol Mokoš, ktorý so svojimi spolupracovníkmi vytvorili finančnú zbierku na pomoc postihnutých oblastí. Práve vyzbierané peniaze si dnes na Mestskom úrade v Starom Smokovci prevzal japonský veľvyslanec.
"Ďakujem za prejavy vašich sympatií a podpory pre japonský národ. Zbierka bude poukázaná na účet Červeného kríža v Japonsku a tá bude následne použitá v postihnutých oblastiach," povedal Nomoto. Zároveň vyjadril potešenie, že naďalej pokračuje spolupráca medzi Vysokými Tatrami a Nosegawou, aj po ôsmich rokoch od podpísania zmluvy. "Je to obdivuhodné a určite by ste mali aj naďalej spolupracovať. Vaše vzťahy sú vlastne akýmsi obrazom dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom," konštatoval veľvyslanec.
Ten sa priamo v Dolnom Smokovci neskôr stretol so žiakmi a pedagógmi ZŠ a MŠ participujúcimi na spomínanej spolupráci, ktorá bola medzi mestom Vysoké Tatry a obcou Nosegawa spečatená v marci roku 2003. Okrem Vysokých Tatier má na Slovensku vytvorené podobné partnerstvo ešte Banská Štiavnica, a to s malým japonským banským mestečkom Kosaka.
 

Vyberte región